__Στο βορειοανατολικό τμήμα της ανατολικής Θάσου το τοπίο παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Μοιάζει να προέκυψε από μια τεράστια καθίζηση, που ίσως να οφείλεται σε ηφαιστειακή έκρηξη η κάποιο άλλο γεωλογικό γεγονός. Έτσι ενώ οι δυτικές πλαγιές κόβονται απότομα και σχηματίζουν ένα φαντασμαγορικό τείχος. Στα πόδια αυτού του γκρεμού σχηματίστηκαν δύο παραδείσιες κοιλάδες , με οργιώδη βλάστηση και πολλές πηγές. Στο μυχό της νότιας ,βρίσκονται τα κτήρια του Ρουμανικού μετοχιού της σκήτης του Τίμιου Προδρόμου (τώρα παιδικές κατασκηνώσεις ). Στη βόρεια κοιλάδα απλώνεται το χωριό ποταμιά .
Δεν υπάρχουν ασφαλή ιστορικά στοιχεία σχετικά με την ίδρυση του. Ορισμένες ενδείξεις μας οδηγούν στην υπόθεση ότι ιδρύθηκε στις αρχές του 19 αιώνα( 1800-1820) .Αυτό σημαίνει ότι είναι από τα νεότερα χωριά του νησιού. Οι πρώτοι κάτοικοι προερχόταν από έναν αγροτικό οικισμό, που βρισκόταν στην περιοχή του Μετοχιού και που αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν λόγω επιδημίας χολέρας. Στο νέο αυτόν οικισμό ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν επίσης , διάφορες οικογένειες από μέρη της Ελλάδας κι άλλα χωριά του νησιού. Από το ιστορικό των γνωστών οικογενειών προκύπτει ότι αυτό έγινε την περίοδο 1800-1830.
Ο παλιός οικισμός πρέπει να βρισκόταν στην τοποθεσία Άδανα , πιο πάνω από την ( πιθανή ) θέση του αρχαίου χωριού, «Αίνειρα» και την περίφημη «μαρμαρόστρατα» .
Τα παραπάνω βασίζονται σε προφορικές παραδόσεις , είναι λοιπόν , αξιόπιστα όσο και μια προφορική παράδοση . Η μόνη ένδειξη «κοινωνικής δραστηριότητας» στην περιοχή , είναι τα ερείπια ενός παλιού μαρμαρόκτιστου κτηρίου, που η δομή του και η ποιότητα κατασκευής παραπέμπει σε δημόσιο οίκημα.
Αν κρίνουμε από την ονομασία του : «το Ελληνικό» πιθανό να ήταν σχολείο ( το Ελληνικό σχολείο ) , αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν πύργος , για τους πειρατές . η θέση του όμως δεν συνηγορεί σε τέτοια χρήση.
Σήμερα οι τουριστικές ανάγκες προωθούν την ανάπτυξη παραλιακού οικισμού , της Σκάλας Ποταμιάς, που ξεκίνησε από το δεξιό σημείο του κόλπου κι απλώνεται γρήγορα κατά μήκος της υπέροχης παραλίας με το νεόκοπο όνομα «Χρυσή Ακτή» και τείνει να καλύψει όλο το πλάτος της ακτής.